JITROCELOVÝ SIRUP NA KAŠEL

jitrocel list

JITROCELOVÝ SIRUP dělám již celá léta a nedám na něj dopustit, nepoužívám žádný kupovaný lék či sirup na odhlenění či odkašlání. Tento sirup navíc docela dobře chutná i voní a ani můj syn, dcery mojí sestry či děti mé kamarádky nemají problém s jeho chutí ( a věřte, to už je co říct ).

Listy jitrocele se dají sbírat od června až do konce srpna, takže máte na výrobu tohoto sirupu ještě stále dost času. Při výrobě dávejte pozor, aby jste nasbírali pouze zdravé a čisté listy jitrocele. Je dobré nešetřit cukrem či medem při prokládání, sirup pak nemá travnatou chuť. Já v podstatě dělám dva sirupy. Jeden s hnědým třtinovým cukrem pro děti, druhý s obyčejným bílým cukrem pro dospělé. Třtinový cukr je sice dražší, ale zato zdravější.

NA VÝROBU potřebujete větší či velké množství jitrocelových listů z jitrocele kopinatého (těch úzkých a dlouhých), kilo a více cukru či medu (podle množství listů) a velkou (já používám pětilitrovou) sklenici s víčkem.

Nasbírané listy po vrstvách pěchujte do sklenice, mírně je přitlačte a jednotlivé vrstvy prokládejte cukrem. Je těžké říct, jak velké to mají být vrstvy (já to zkrátka dělám od oka) např. 2-3cm jitrocele na 1cm cukru. S cukrem opravdu nešetřete, aby měl sirup dobrou chuť. Poslední vrstva by měl být cukr.

Když je sklenice plná, dobře uzavřete a postavte někam do tepla, kam občas svítí slunce (já stavím na okno, je na sice na sever, ale k večeru tam slunce svítí, vždy se mi tu udělal dobře) a nechte tři neděle stát. Za pár dní se začne tvořit sirup, který postupně bude přibývat a tmavnout. Při použití třtinového cukru je sirup opravdu hodně tmavý, až do černa, při použití bílého je prostě tmavě hnědý.

Pokud by měl někdo problém s rozpustností cukru, je možné pomoci mu teplou lázní (sklenici dáme do teplé vody a necháme chvíli zahřát), hlavně nevařit, ale většinou se rozpouští dobře, pokud stojí na správném místě.

JITROCELOVÝ SIRUP II.

 

JITROCELOVÝ SIRUP

 

Každý rok uchovávám sirup v lednici a vždy mi vydržel celou zimu, letos mám dokonce ještě poslední 2dcl (ale vzhledem k čerstvé výrobě ho již nepoužiju).

Pokud někdo z Vás sirup vyzkouší, budu ráda, když napíšete, jak jste dopadli. Přeji dobrou chuť.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>